20 Mars 2023

Nënshkruhet një Memorandum për menaxhimin e mbeturinave në rajonin e Prishtinës

Prishtinë, 12 dhjetor - Nën ombrellën e projektit të financuar nga BE-ja dhe Gjermania, i cili punon drejt zhvillimit të një sistemi të përbashkët të menaxhimit të mbeturinave për rajonin e Prishtinës, kryetarët e komunave të Fushë Kosovës, Gllogocit, Graçanicës, Obiliqit, Podujevës, dhe Prishtinës, nënshkruan sot Memorandumin e Mirëkuptimit (MM) përmes së cilit do të fillojë bashkëpunimi i tyre në këtë drejtim.

Në harmoni me direktivat përkatëse të BE-së dhe ligjet e Kosovës, komunat do të punojnë më tutje për të zhvilluar një Plan Ndërkomunal të Menaxhimi të Integruar të Mbeturinave (PNKMIM) dhe një Marrëveshje për Bashkëpunim Ndërkomunal (MBNK) për punë të përbashkët në sektorin e menaxhimit të mbeturinave.

Zbatimi i planit ndërkomunal të menaxhimit të integruar të mbeturinave do të jetë hapi i radhës drejt krijimit të sistemit të menaxhimit të integruar të mbeturinave, i cili filloi me projektin aktual nga BE-ja dhe Gjermania për ndërtimin, zgjerimin dhe rehabilitimin e deponive dhe stacioneve të transferimit të mbeturinave të ngurta në rajon, me vlerë 35 milionë euro.

“Zbatimi i Strategjisë për Menaxhimin e Integruar të Mbeturinave në Kosovë për periudhën 2021-2030 është prioritet për Ministrinë, dhe komunat janë partnerët tanë lokalë në këtë përpjekje”, tha Linda Çavdarbasha, zëvendësministre e Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës.

“Përmes një qasjeje ndërkomunale, ne synojmë t'i adresojmë nevojat e komunave për mbështetje në krijimin e një sistemi të menaxhimit të integruar të mbeturinave në përputhje me objektivat tona, legjislacionin kombëtar dhe standardet evropiane.”

Sistemi modern i menaxhimit të integruar të mbeturinave duhet të fokusohet në reduktimin, riciklimin dhe rishfrytëzimin e mbeturinave.

“BE-ja në Kosovë do të vazhdojë të mbështesë zhvillimin e sistemit të menaxhimit të integruar të mbeturinave, i cili do të ndihmojë në mbrojtjen e mjedisit, dhe do ta bëjë ekonominë qarkore realitet në Kosovë. Zhvillimi i këtij sistemi do të kontribuojë gjithashtu në zbatimin e Agjendës së Gjelbër për Ballkanin Perëndimor në Kosovë”, tha Alessandro Bianciardi, Zëvendës Shef i Bashkëpunimit i BE-së në Kosovë.

Për t'i mbështetur reformat e ndërlidhura në sektorin e menaxhimit të mbeturinave, BE-ja së bashku me Qeverinë Gjermane financojnë me 19 milion euro projektet e zbatuara nga GIZ-i, për zhvillimin e politikave dhe legjislacionit të duhur për menaxhimin e mbeturinave, marrëveshjeve të planifikimit dhe bashkëpunimit për menaxhimin ndërkomunal të integruar të mbeturinave, ngritjen e kapaciteteve në nivel qendror dhe lokal, futjen e ekonomisë qarkore dhe zbatimin e projekteve prioritare investuese.  

“Ky Memorandum i Mirëkuptimit do të vendosë themelin për zhvillimin e ekonomisë qarkore si model i prodhimit dhe konsumit,” tha Stefan Mager, Menaxher i Projektit nga GIZ.

“Ne dhe partnerët tanë jemi të përkushtuar për të arritur sukses të qëndrueshëm në aspektin e politikës, sistemeve, shërbimeve dhe teknologjisë së menaxhimit të mbeturinave.”

Që nga viti 2015, BE-ja ka investuar mbi 16 milionë euro në sektorin e menaxhimit të mbeturinave dhe ka ndarë 35 milionë euro të tjera për përmirësimin e menaxhimit të mbeturinave dhe ekonomisë qarkore në Kosovë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” me përkrahjen e OSBE, KOMF, Terre Des Hommes, SOS Fshatrat e Femijeve, Save the Children, OFAP, UNICEF organizojnë konferencën e dyte nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Melita & Partners mbështet nga USAID Kosovo Compete Activity, SCAAK dhe BERZH organizon konferencën e Kontabilitetit Digjital. (Klan Arena, ora 9:30)

- Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural në bashkëpunim me Organizatën e Kombeve të Bashkuara për Ushqim dhe Bujqësi FAO do të shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Pyjeve me temën "Pyje të shëndetshme për njerëz të shëndetshëm". (Parku i Gërmisë në Prishtinë, ora 11:00)

- Kryesuesi i Bordit të KOSSTI-it, Jeton Mehmeti dhe kryeshefi ekzekutiv, Evatar Zeqiri raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me shqyrtimin e raportit të auditimit të performancës 'Projektet kapitale të operatorit të sistemit, transmisionit dhe tregut të energjisë elektrike të Kosovës'. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Më rastin e 25 vjetorit të "Epopesë së Dukagjinit" organizon Panairin i Librit me moto 'Libri me Pararojë e Kombit'. (Oborri i Komunës së Deçanit, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton kërkesën e Bordit të AKP-së, për auditim të procesit të shitjeve direkte në AKP. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Në kuadër të Javës së Franfonisë përurohet Qendra Frankofone e Punësimit. (Departamenti i Gjuhës Frënge në Universitetin e Prishtinës, ora 11:00)

- Komuna e Deçanit promovon librin 'Komiteti i Deçanit' e autorit Hasan Ukëhaxhaj. (Salla e Kuvendit Komunal në Deçan, ora 12:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti dhe Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli, marrin pjesë në ngjarjen “Kosova Connected”  e cila ka të bejë me shtrirjen e infrastrukturës telekomunikuese brezgjerë në Kosovë. (Shkolla “Rilindja” në fshatin Herticë të Komunës së Podujevës, ora 12:00)

- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Komuna e Deçanit promovon librin 'Fajtori' e autorit Besnik Mustafaj. (Salla e Kuvendit Komunal në Deçan, ora 14:00)

- Panel letrar rreth përkthimit të fundit të veprës Edith Durham nga Jacqueline Dérens, parathënie nga Jean-Arnault Dérens dhe librit 'Përndjekja është profesioni im' nga Eric Emeraux, oficer i lartë dhe ekspert në Tribunalin e Hagës. (Libraria Dukagjini, ora 15:00)

- Nën përkujdesjen e Shoqatave të Dala nga Lufta e UÇK-së - Dega në Drenas përuron librin “Bekimi, luftëtari i bekuar” i autorit Afrim Hysenaj. (Salla e Kulturës në Drenas, ora 17:00)

- Ambasada e Francës organizon hapjen e Javës së Frankofonisë nga ambasadori Olivier Guerot. (Amfiteatri i Bibliotekës Qëndrore Universitare, ora 18:00)

- Java e Frankofonisë do të vazhdojë me spektaklin nga Belgjika 'Fritland' që është një spektakël prekës i një poeti, fëmijë i një emigranti shqiptar në Belgjikë rreth Fritlandit, dyqanit të famshëm belg të patateve të skuqura. (Termokiss, ora 20:30)