29 Mars 2023

Gjermania rritë mbeshtetjen për bujqësinë e Kosovës

Prishtinë, 10 shkurt - Ministri i Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural Idriz Vehapi me bashkëpunëtorët ka pritur  sot në një takim pune  Ambasadorin e  Republikës Federale të Gjermanisë   në Prishtinë Hans-Deiter Steinbach dhe Dr. Wendisch, Drejtor i Përgjithshëm në Ministrinë e Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes së Konsumatorit  të Republikës së Gjermanisë.  


Në takim është shprehur gatishmëri i madhe nga pala gjermane që të mbështetet sektori i bujqësisë në Kosovë, duke ofruar kështu një mundësi reale për të ofruar ndihma konkrete në sektorë të ndryshëm të bujqësisë, me theks të veçantë në zhvillimin  rural, në rritjen e kapaciteteve të ujitjes, në sferën e pylltarisë e në sfera të tjera bujqësore.


Ministri Idriz Vehapi me këtë rast ka paraqitur  projekt konkret për nëvojat që ka  Kosova, duke i shënjestruar prioritetet për bujqësinë   dhe avancimet që do të duhej shënuar në rrafshin e  përafrimit të Kosovës me  BE-në. 


Ministri Vehapi tutje ka përkujtuar edhe “Javën e Gjelbër” (Gruene Woche) në Berlin, ku është mbajtur  Samiti i Ministrave të Bujqësisë së mbarë botës, me ç’rast qe diskutuar edhe për bujqësinë dhe  propozim-konceptet e reja nga politikë-bërësit për zhvillimin e strategjive, si rezultat i Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Klimën. 

Edhe këtë herë ministri Idriz Vehapi ka rikujtuar nevojën që ka Kosova për donatorë, siç është GTZ-ja gjermane, që të ndihmojë Kosovës për pjesëmarrje në  panairin ndërkombëtar për bujqësi“Java e Gjelbër”, që për çdo vit mbahet në Berlin. 

  Ambasadori gjerman në Prishtinë Hans-Deiter Steinbach   ka  shprehur gatishmërinë e Republikës së Gjermanisë për thellim të bashkëpunimit ndërshtetëror edhe në fushën e bujqësisë, duke vënë në përparësi projektet e ofruara, për të cilat, siç tha ai, shumë shpejt do të dilet me një përgjegje konkrete rreth arsyeshmërisë së tyre. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 mars 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorit. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Kuvendi, salla N302, ora 10:00)

- Qendra e Kosovës për Eksport organizon ngjarjen “Rritja e eksportit përmes platformës KoEx”. (Hotel Sirius, ora  10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive Ekzekutive. (Kuvendi, salla N10, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Prokurorin e Shtetit si dhe ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Kuvendi, salla N303, ora 11:00)

- Promovohet romani “Duke ndjekur fluturat” i autores Hana Hoxha, i cili ka si fabulë edukimin e nxënësve/fëmijëve për rolin e policisë në sigurinë e tyre. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Bëhet inaugurimi i punëtorisë së Floktarisë në Qendrën e Kompetencës “Shtjefën Gjeçovi”, e cila do të shërbejë për zbatimin e mësimit dual ku merr pjesë edhe ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci. (Shtjefën Gjeçovi në Prishtinë, ora 13:00)