27 Mars 2023

Kërkesa për kontratat e punës për regjistrimin e fëmijëve në çerdhe është diskriminuese

Prishtinë, 21 maj - Avokati i Popullit, në kuadër të kompetencave dhe përgjegjësive  ligjore, publikoi Raportin me rekomandime Ex officio  nr. 597/2020  në lidhje me ndryshimin dhe plotësimin e Udhëzimit Administrativ (MASHT) Nr.19/2016 për Përfshirjen e Fëmijëve në Institucione Parashkollore në Kosovë.

Pas analizimit  të legjislacionit përkatës në fuqi dhe rrethanave të rastit vlerëson se Udhëzimi Administrativ Nr. 19/ 2016 (MASHT) për Përfshirjen e Fëmijëve në Institucione Parashkollore në Kosovë nuk është i qartë, konciz dhe se normat përkatëse të tij janë kundërthënëse, nuk kanë konsistencë si dhe nuk janë në pajtim me parimet bazë dhe autorizimet që dalin nga Ligji për Edukimin Parashkollor dhe me Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijës, siç janë: barazia, gjithë përfshirja dhe zhvillimi i gjithanshëm i personalitetit të fëmijëve.

Avokati i Popullit vërejti se kërkesa për kontratën e punësimit tÑ‘ prindërve, e vendosur nga disa komuna gjatë publikimit tÑ‘ konkurseve për pranim në institucione parashkollore, si dhe vërejtja e tyre se aplikimet pa këto dokumente nuk do tÑ‘ shqyrtohen është në kundërshtim më Udhëzimin Administrativ Nr. 19/ 2016.

Për më shumë sipas Avokatit ky kriter nuk është në pajtim me parimin e ligjshmërisë dhe të sigurisë juridike.

Avokati i Popullit konstaton se kërkesa për prindërit që të paraqesin kontratat e punës për regjistrimin e fëmijëve në institucionet parashkollore është diskriminuese dhe trajtim i pabarabartë para ligjit.

UdhÑ‘zimi në fjalë nuk ofron siguri juridike, alternativa tÑ‘ qarta dhe tÑ‘ përballueshme pÑ‘r fëmijët me dëmtime tÑ‘ rënda, nÑ‘ mënyrë qÑ‘ ata t’i gëzojnë tÑ‘ njëjtat tÑ‘ drejta si tÑ‘ gjithë fëmijët e tjerë, më specifikisht tÑ‘ drejtën e fÑ‘mijÑ‘ve pÑ‘r arsim, për mos diskriminim dhe për interesin mÑ‘ tÑ‘ mirÑ‘ tÑ‘ tyre.

Avokati i Popullit gjithashtu vërejti se vendosja e këtij  prioriteti nga disa komuna ka ardhur nga mungesa e kapaciteteve dhe e burimeve pÑ‘r ta akomoduar numrin e madh tÑ‘ aplikimeve me gjithë vullnetin e tyre pÑ‘r t’i pÑ‘rfshirÑ‘ tÑ‘ gjithÑ‘ fÑ‘mijÑ‘t pa dallim.

Ky Raport me rekomandime është përcjellë tek autoritetet përgjegjëse.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 mars 2023

- Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë lapidarit të "Betejës së Semetishtit". (Semetisht, ora 10:00)

 - Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë pllakës Përkujtimore në Peqan. (Peqan, ora 10:30)

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë takohet me Ambasadorin e Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 11:00)  

- Në kuadër të edicionit të 13-të, Java e Frankofonisë përurohet hapësira Franceze 'Metro Station Quatre - Septempre'. (Universiteti Ukshin Hoti në Prizren, ora 11:00)

- Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë Kompleksin Memorial të Dëshmorëve në Suharekë. (Suharekë, ora 11:00)

- Nën patronatin e kryetarit të Komunës së Suharekës, Bali Muharremaj promovohet libri me titull "Simbol Çlirimtari" kushtuar Heroit të Kombit Milazim Kiqina. (Shtëpia e Fellbahut në Suharekë, ora 12:00)

- Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Fehmi Mehmeti mban konferencë për media. (Ndërtesa e BQK-së, ora 15:00)