22 Mars 2023

Papunësia në eurozonën në nivel të lartë rekord

Bruksel, 1 maj - Niveli i papunësisë në 16-të vendet në eurozonën gjatë muajit mars, arriti rekord 10 për qind, ndërsa më shumë se 100.000 njerëz, vetëm gjatë muajit të kaluar mbetën pa punë.

 

Këto janë të dhënat e fundit të Agjencisë evropiane për statistikë Eurostat.

Megjithatë, papunësia në eurogrupin në mars mbeti i njëjtë si gjatë muajit shkurt. Sipas të dhënave të Eurostat-it, Spanja ka rritur nivelin e papunësisë dhe arriti madje 19.1 për qind, ndërsa nga ana tjetër Latvia ka nivel rekord të papunësisë ose 22.3 për qind.

Për dallim nga këto dy vende, Gjermania përjetoi përparim në këtë fushë dhe e zvogëloi nivelin e papunësisë prej 7.4 në 7.3 për qind.

Po ashtu edhe inflacioni në prill arriti 1.5 për qind, për dallim nga muaji i kaluar kur arrinte 1.4 për qind.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” organizon ditën e dytë të konferencës se dytë Nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Fakulteti Filozofik i Universitetit të Prishtinës, ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovës në bashkëpunim me Iniciativën Kosovare për Stabilitet organizojnë panel diskutimi me temë “Formalizimi i punësimit”. (Biblioteka Kombëtare, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizon takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. (Hotel Garden, ora 10:00)

- Ideatorët e platformës "Liria ka emër", Eliza Hoxha dhe Ismail Tasholli, do të vizitojnë Organizatat e dala nga lufta të UÇK-së. (Zyrat e Organizatave të dala nga lufta të UÇK-së, ora 11:00)

- Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, dhe ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, vizitojnë Klinikën e Gjinekologjisë në QKUK, ku planifikohet të fillojnë shërbimet për Fertilizim të Asistuar Mjekësor (FAM) në shërbimin publik. (Klinika Gjinekologjike në QKUK, ora 11:00)

- Myftiu i Kosovës, Naim Tërnava, jep mesazhin me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit. (Selia e BIK-ut, ora 11:00)

 - Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Në shënimin e Javës Ndërkombëtare e Parasë, Shoqata e Bankave të Kosovës zhvillon një vizitë në shkollën "Thimi Mitko" në Gjilan. (Gjilan, ora 13:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës në bashkëpunim me Transparency International organizon tryezën e diskutimit “Buxhetimi gjinor në kuadër të partive politike në Kosovë”, një diskutim i përbashkët mes kryetareve të forumeve të grave të partive kryesore në vend, trupave menaxhuese zgjedhore, shoqërisë civile dhe korit diplomatik në vend. (Hotel Sirius, ora 14:00)