22 Mars 2023

OEK prezantohet në panairin “Resale” në Gjermani

Karlsruhe, 24 prill - Oda Ekonomike e Kosovës (OEK) ishte pjesëmarrëse në panairin e njohur botëror për tregun e maqinave të dorës së dytë, i cili është mbajtur nga data 21 – 23 Prill në Karlsruhe të Gjermanisë.

Në këtë panair kanë marrë pjesë më shumë se 500 ndërmarrje nga shumë vende të botës, të cilat kanë prezantuar llojet e ndryshme të maqinave dhe të cilat kishin në dispozicion për shitje rreth 160 000 maqina për industrinë e përpunimit të metaleve, drurit, plastikës, maqina për prodhimin e produkteve farmaceutike, maqina për prodhimin e pajisjeve të ndryshme, etj.

Ky është panair i cili ka një traditë shumëvjeçare në fushën e promovimit të segmenteve të ndryshme të industrisë, i cili është vizituar nga më shumë se 10 000 vizitorë nga 113 shtete të botës, dhe gjithashtu është realizuar një qarkullim prej 170 milion euro.

Oda Ekonomike e Kosovës përveç pjesëmarrjes si prezantuese në këtë panair shumë të rëndësishëm për zhvillimin ekonomik të secilit vend, dhe i cili ka një impakt të jashtëzakonshëm në përmirësimin e prodhimtarisë në vend, ka shpalosur të gjitha mundësitë potenciale të bashkëpunimit me vendet e ndryshme të botës, dhe ka përfaqësuar në mënyrë dinjitoze komunitetin e biznesit në Kosovë, duke ju ofruar informata të besueshme të gjitha palëve të interesuar për bashkëpunim me Republikën e Kosovës.

Oda Ekonomike e Kosovës ka qenë e shoqëruar me një delegacion prej 20 biznesesh nga sektorë të ndryshëm të cilët kishin mundësinë të analizojnë aktualitetin i cili është duke ndodhur në tregun e maqinave të dorës së dytë.  Përfaqësuesit e bizneseve Kosovare kishin mundësinë të takohen individualisht me prodhuesit e maqinave nga vendet e ndryshme, dhe shoqatat respektive të cilat janë shumë të fuqishme në këtë fushë.

Gjatë këtyre ditëve Oda Ekonomike e Kosovës ka shkëmbyr informata, kontakte me të gjitha palët e interesuara dhe poashtu gjatë prezantimit të bërë nga Safet Gërxhaliu kryetar i OEK-ut, të gjitha kompanitë dhe vizitorët e panairit kishin mundësinë të dëgjojnë rreth situatës ekonomike aktuale në Kosovë, kërkesës në tregun e maqinave të dorës së dytë, shërbimet të cilat i ofron Oda Ekonomike e Kosovës në kuptimin e promovimit të investimeve në vend, organizimit të aktiviteteve të ndryshme të cilat kanë për qëllim orientimin nga aktivitetet tregtare në ato prodhuese, përmirësimin e imazhit të Kosovës, mundësitë e bashkëpunimit në sektorë të ndryshëm, etj.

Oda Ekonomike e Kosovës kishte takime edhe me Germany Trade & Invest, përfaqësuesin e Odën Ekonomike të Karlsruhe-s me të cilin ka diskutuar rreth mundësive të bashkëpunimit në mes të dy odave në fushën e ekonomisë, organizimit të aktiviteteve të përbashkëta në të ardhmen të cilat kanë një rëndësi të veçantë për dy vendet.

Përfaqësimi i Odës Ekonomike të Kosovës në këtë ngjarje shumë të rëndësishme ekonomike në Gjermani është bërë i mundshëm përmes përkrahjes profesionale dhe teknike nga GTZ gjermane e cila është partner strategjik për Odën Ekonomike të Kosovës dhe Kosovën në përgjithësi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” organizon ditën e dytë të konferencës se dytë Nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Fakulteti Filozofik i Universitetit të Prishtinës, ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovës në bashkëpunim me Iniciativën Kosovare për Stabilitet organizojnë panel diskutimi me temë “Formalizimi i punësimit”. (Biblioteka Kombëtare, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizon takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. (Hotel Garden, ora 10:00)

- Ideatorët e platformës "Liria ka emër", Eliza Hoxha dhe Ismail Tasholli, do të vizitojnë Organizatat e dala nga lufta të UÇK-së. (Zyrat e Organizatave të dala nga lufta të UÇK-së, ora 11:00)

- Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, dhe ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, vizitojnë Klinikën e Gjinekologjisë në QKUK, ku planifikohet të fillojnë shërbimet për Fertilizim të Asistuar Mjekësor (FAM) në shërbimin publik. (Klinika Gjinekologjike në QKUK, ora 11:00)

- Myftiu i Kosovës, Naim Tërnava, jep mesazhin me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit. (Selia e BIK-ut, ora 11:00)

 - Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Në shënimin e Javës Ndërkombëtare e Parasë, Shoqata e Bankave të Kosovës zhvillon një vizitë në shkollën "Thimi Mitko" në Gjilan. (Gjilan, ora 13:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës në bashkëpunim me Transparency International organizon tryezën e diskutimit “Buxhetimi gjinor në kuadër të partive politike në Kosovë”, një diskutim i përbashkët mes kryetareve të forumeve të grave të partive kryesore në vend, trupave menaxhuese zgjedhore, shoqërisë civile dhe korit diplomatik në vend. (Hotel Sirius, ora 14:00)