26 Mars 2023

Për inovacion dhe zhvillim digjital, Kosova ka potencial të madh rininë

Prishtinë, 23 shtator - Sot në Ministrinë e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë u nënshkrua Marrëveshja e Partneritetit ndërmjet Agjencisë për Investime dhe Përkrahjen e Ndërmarrjeve në Kosovë (KIESA) dhe Shoqatës Profesionale të Informaticientëve të Kosovës (SHPIK) në bashkëpunim me Shoqatën Austriake të Kompjuterëve, me mbështetje financiare nga Agjensionin Austriak për Zhvillim (ADC).

Marrëveshja do të kontribuojë në arritjen e qëllimeve për zhvillimin e mëtejshëm të inovacionit dhe ndërmarrësisë dhe promovimin e Kosovës si destinacion për ‘ICT Outsourcing’ dhe për transferimin më të lehtë të njohurive në fushën e ndërmarrësisë, inovacionit dhe TIK-ut, nga Austria dhe vendet e BE-së në Republikën e Kosovës.

Në ceremoninë e nënshkrimit të kësaj marrëveshje, Ministrja e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë, Rozeta Hajdari, i mirëpriti me nderime të larta Deputetin e Parlamentit Evropian, LukasMandl, Ambasadorin e Austrisë në Kosovë, ChristophWeidinger dhe përfaqësuesit e tjerë austriak të sektorit të inovacionit dhe teknologjisë informative.

Ministrja Hajdari theksoi se për inovacion dhe zhvillim digjital, Kosova ka potencial të madh rininë tonë, ndërsa shprehi kënaqësinë që gjeneratat tona të reja, me ritëm të përshpejtuar po e përqafojnë realitetin e transformimit, duke u orientuar drejt mësimit të përdorimit të teknologjive të reja, për një të ardhme të ndritshme për qytetarët e Republikës sonë dhe kudo në botë.

Ajo përmendi potencialin e resurseve njerëzore me mbi 70% te popullatës nën moshën 35 vjeçare me aftësi digjitale dhe numrin e madh të bizneseve vendore të fushës TIK me ofrim të suksesshëm të shërbimeve në tregjet e huaja.  


Me këtë ajo konfirmoi deklaratën e Deputetit të Parlamentit Evropian LukasMandli cili gjatë Samitit të 5-të Digjital  të Ballkanit Perëndimor, u shpreh për inovacionin e shkëlqyeshëm digjital në Kosovë,  si pjesë e thënies së tij ‘ Ballkani Perëndimor si SiliconValley i Evropës’.  

Gjersa Ministrja rikujtoi mbështetjen afatgjate të Austrisë, në veçanti në sektorin e arsimit edhe në kohët tona të vështira përgjatë historisë, Ambasadori Weidinger në vazhdim me fjalën e tij, konfirmoi miqësinë afatgjate në mes Kosovës dhe Austrisë, me përkrahje të vazhdueshme austriake në edukimin e lartë dhe arsimin profesional, zhvillimin e sektorit privat, qeverisjen e mirë dhe integrimin euro-atlantik të Republikës së Kosovës.

Ndërsa Deputeti i Parlamentit Evropian LukasMandl u shpreh i lumtur me zhvillimet në Kosovë dhe la porosinë që të besojmë në vizionin për të ardhmen e ndritur të Kosovës, duke theksuar përparësitë konkurruese dhe përcjelljen e mesazhit për mundësitë përpara, për më shumë vizita dhe investime në Kosovë.

Nënshkrimi i Marrëveshjes së Partneritetit ndërmjet Agjencisë për Investime dhe Përkrahjen e Ndërmarrjeve në Kosovë (KIESA) dhe Shoqatës Profesionale të Informaticientëve të Kosovës (SHPIK) do të rrisë konkurrueshmërinë dhe zhvillimin më të hovshëm të inovacionit dhe ndërmarrësisë në sektorin TIK.

SHPIK dhe Shoqata Austriake e Kompjuterëve me projektin ‘’StrategicalAlliance Project forStrengtheningof ICT SkillsandSector in Kosova” me financim nga ADC dhe në partneritet me MINT, kanë për qëllim  zhvillimin e aftësive digjitale, promovimin e Kosovës si destinacionnear/offshoring i TIK-ut, rrjetëzimin brenda vendit dhe me anëtarët e asociacioneve ndërkombëtare të TIK-ut, promovimin e aftësive të ndërmarrësisë, mbështetjen e bizneseve fillestare, lehtësimin e investimeve të huaja direkte në fushën e TIK-ut si dhe transferimin e njohurive.

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 mars 2023

- Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, bën homazhe në Krushë të Madhe dhe në Krushë të Vogël. (Krushë e Madhe, ora 8:00)

- Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani bën homazhe në Kompleksin Memorial të dëshmorëve dhe të martirëve në fshatin Krushë e Madhe. (Krushë e Madhe, ora 11:00)

- Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës mban konferencë për media. (Holli i Kuvendit të Republikës së Kosovës, ora 12:00)