27 Mars 2023

Ballkanasit zgjedhin klinikat private para atyre shtetërore

Prishtinë, 5 korrik - Qytetarët e Ballkanit Perëndimor kanë një nivel të ulët të besimit në sistemin e tyre shëndetësor, thuhet në hulumtimin e publikuar në revistën ndërkombëtare “Health Expectations”, që është realizuar nga profesorë të Ballkanit Perëndimor.

Bazuar në të dhënat e këtij hulumtimi mjekët që punojnë në institucionet shëndetësore private gëzojnë besueshmëri më të lartë, kundrejtë kolegëve të tyre që punojnë në institucionet shëndetësore publike.

Në rast se ata ose anëtarët e familjes së tyre duhet të vizitojnë një institucion shëndetësor, statistikat e këtij hulumtim flasin se gjysma e pjesëmarrësve në këtë studim do të zgjidhnin institucionet shëndetësore private në vend të atyre publike.  

Përvojë më negative me sistemin shëndetësor gjatë kohës së realizimit të këtij hulumtimi kanë pasur qytetarët e Bosnje e Hercegovinës.

Rreth 68 për qind prej tyre janë deklaruar se gjatë 12 muajve të kaluar një herë së paku ata ose të afërmit e tyre janë ballafaquar me përvojë negative gjatë pranimit të trajtimit mjekësore.

Përvojë më pak negative në përballjen e tyre me institucinet shendetësore kanë pasur qytetarët e Kosovës, (49,8 për qind).

Pas BeH në këtë kategori rendit Serbia, vijon Shqipëria, pastaj vjen Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut.

Kur vie të përzgjedhje institucioni publik i shëndetit apo klinikë private qytetarët e Shqipërisë, kryesisht e zgjedhin këtë të fundit.

Mbi 60 për qind e tyre janë shprehur se i preferojnë institucinet private të shëndetit.

Ndërkohë, një situatë po thuajse krejtësisht ndryshe mbizotron në Serbi, ku 57 prej të anketuarve janë deklaruar se i preferojnë institucionet publike të shëndetit.

Në grupin e shteteve ku qytetarët më tepër i preferojnë institucionet publike të shëndetit hynë edhe Mali i Zi dhe Kosova.

Përderisa Maqedonia e Veriut dhe Bosnja e Hercegovina, renditen në grupë me Shqipërinë, ku klinikat private janë para atyre shtetërore.

Në këtë studim, po ashtu është konstatuar se, në mesin e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor, ata që jetojn në Serbi kanë besimin më të ulët në sistemin e kujdesit shëndetësor në përgjithësi dhe te mjekët që punojnë në institucionet shëndetësore publike.

Ndërkohë, qytetarët në Shqipëri kanë besimin më të ulët tek institucionet shëndetësore private dhe tek mjekët që punojnë në sektorin privat.
 
Sistemit shëndetësore dhe mjekëve në Ballkanin Perëndimor, me tepër ju besojnë gratë.

Ndonëse, dallim mes tyre dhe meshkujve nuk është i theksuar, pjesëmarrësit femra në këtë anketë kishin pikë më të larta krahasuar me meshkujtë në pyetjen lidhur me besueshmërinë në klinikat private.

Sipas këtyre të dhënave gratë në Shqipëri, ju besojnë klinikave private, përderisa në BeH, gratë më tepër kanë besim te mjekët që punojnë në mjekësinë publike.

Ndryshe, ky studim është realizuar gjatë periudhës 25 korrik deri më 30 tetor të vitit 2021, ku kanë marrë pjesë 3789 anketues nga gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor.
 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 mars 2023

- Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë lapidarit të "Betejës së Semetishtit". (Semetisht, ora 10:00)

 - Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë pllakës Përkujtimore në Peqan. (Peqan, ora 10:30)

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë takohet me Ambasadorin e Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 11:00)  

- Në kuadër të edicionit të 13-të, Java e Frankofonisë përurohet hapësira Franceze 'Metro Station Quatre - Septempre'. (Universiteti Ukshin Hoti në Prizren, ora 11:00)

- Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë Kompleksin Memorial të Dëshmorëve në Suharekë. (Suharekë, ora 11:00)

- Nën patronatin e kryetarit të Komunës së Suharekës, Bali Muharremaj promovohet libri me titull "Simbol Çlirimtari" kushtuar Heroit të Kombit Milazim Kiqina. (Shtëpia e Fellbahut në Suharekë, ora 12:00)

- Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Fehmi Mehmeti mban konferencë për media. (Ndërtesa e BQK-së, ora 15:00)