22 Mars 2023

Vështrim rreth librit me tregime 'Jeta i takon atij që falë' të autorit Ahmet Pllana

Shkruar nga Fatmir Halimi

Libri me titull, “Jeta i takon atij që falë” i autorit Ahmet Pllana, ka 12 tregime, të cilat janë mjaft interesante për t’u lexuar, si për nga përmbajtja e secilit tregim, si përnga mbarështrimi, por edhe mesazhet edukative që japin.

Autori dëshmon qartë për një talent të rrallë të tij në të shkruarit e prozës me një narracion fiktiv.

Stili i veçantë i të shkruarit të prozës tregon se është një krijim letrar me fjalë e shprehje të fuqishme që përmbajnë përplot art.

Ky libër me tregime është libri i parë i këtij lloji, pra i prozës nga autori Ahmet Pllana, pas shtatë librave me poezi.

Pllana ia ka dalë të shkruajë një libër të mirë me tregime me përshkrimin e detajeve në mënyrë perfekte.

Kjo dëshmon për një krijim letrar që përpos anës përmbajtësore, ka më vete edhe anën e mesazhit të qartë me të cilin e plotëson përmbajtjen dhe mbarështrimin e prozës, përkatësisht librit me tregime.

Në këtë libër me tregime që lë përshtypjen se kemi të bëjmë me një talent të rrallë dhe një shkrimtar në të ardhmen, çdo fjali e prozës përshkruhet me finesa arti.

Mjafton të lexosh një fragment të librit dhe të kuptosh se ke të bësh me një autor të angazhuar, por edhe shumë të talentuar, i cili mund të krahasohet me një shkrimtar me përvojë të gjatë të krijimtarisë letrare.

Pos kësaj, libri tregon se tregimet janë të shkruara në këtë mënyrë, pra në mënyrë të përsosur dhe të një niveli të lartë të të shkruarit.

Gjashtë tregime të këtij libri janë të botuara nëpër gazeta e revista letrare, kurse gjashtë tregime tjera botohen për herë të parë në këtë libër.

Ky libër mund të ndahet në dy pjesë, për nga ana e karakterit të temave. E para, ka tregime të dashurisë dhe e dyta ka tregime që tregojnë ngjarje të luftës së fundit që ndodhi në Kosovë në vitet 1998 dhe 1999.

Autori na bën të shpresojmë se libri i tij me tregime “Jeta i takon atij që falë”, do të arrijë deri te lexuesit, të cilët do të binden për talentin e tij të rrallë.

Talentët e tillë nevojitet t’i përkrahim moralisht dhe materialisht në botimin e librave, në mënyrë që t’u japim vullnet për rrugëtim dhe suksese të mëtejshme në krijimtarinë letrare.  
                      
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” organizon ditën e dytë të konferencës se dytë Nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Fakulteti Filozofik i Universitetit të Prishtinës, ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovës në bashkëpunim me Iniciativën Kosovare për Stabilitet organizojnë panel diskutimi me temë “Formalizimi i punësimit”. (Biblioteka Kombëtare, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizon takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. (Hotel Garden, ora 10:00)

- Ideatorët e platformës "Liria ka emër", Eliza Hoxha dhe Ismail Tasholli, do të vizitojnë Organizatat e dala nga lufta të UÇK-së. (Zyrat e Organizatave të dala nga lufta të UÇK-së, ora 11:00)

- Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, dhe ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, vizitojnë Klinikën e Gjinekologjisë në QKUK, ku planifikohet të fillojnë shërbimet për Fertilizim të Asistuar Mjekësor (FAM) në shërbimin publik. (Klinika Gjinekologjike në QKUK, ora 11:00)

- Myftiu i Kosovës, Naim Tërnava, jep mesazhin me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit. (Selia e BIK-ut, ora 11:00)

 - Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Në shënimin e Javës Ndërkombëtare e Parasë, Shoqata e Bankave të Kosovës zhvillon një vizitë në shkollën "Thimi Mitko" në Gjilan. (Gjilan, ora 13:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës në bashkëpunim me Transparency International organizon tryezën e diskutimit “Buxhetimi gjinor në kuadër të partive politike në Kosovë”, një diskutim i përbashkët mes kryetareve të forumeve të grave të partive kryesore në vend, trupave menaxhuese zgjedhore, shoqërisë civile dhe korit diplomatik në vend. (Hotel Sirius, ora 14:00)