24 Mars 2023

Zvogëlohet numri i bizneseve të regjistruara

Prishtinë, 14 gusht - Numri i bizneseve të reja të regjistruara në tremujorin e dytë të vitit 2010 është 1997 sosh, që është për 13.5 për qind më pak se tremujorin e parë të vitit.

Enti i Statistikës të Kosovës (ESK) ka përgatitur publikimin “Repertori statistikor mbi ndërmarrjet në Kosovë T2 2010”, mbi bizneset e regjistruara dhe të riregjistruara në Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë (MTI), përkatësisht Agjencinë e Regjistrimit të Bizneseve në Kosovë (ARBK).

Enti i Statistikës së Kosovës (ESK), gjegjësisht sektori i regjistrit statistikor të bizneseve, në bazë të burimeve administrative të cilat i merr në baza mujore nga ana e ARBK-së dhe Administrata Tatimore e Kosovës, azhurnon dhe mirëmban regjistrin statistikor të bizneseve, i cili i shërben për kryerjen dhe përcjelljen e aktiviteteve dhe hulumtimeve të rregullta statistikore.

Në kuadër të punëve të rregullta të sektorit bëjnë pjesë azhurnimi i numrit identifikues të biznesit, shifrës së veprimtarisë kryesore të biznesit si dhe freskimi dhe rifreskimi me të dhëna të reja adresore dhe identifikuese të biznesit, të cilat i marrim nga burime të ndryshme, qoftë administrative apo përmes hulumtimeve tona statistikore.

Gjatë tremujorit të dytë 2010 numri i ndërmarrjeve të reja dhe të riregjistruara ishte 1997 sosh, ndërsa në tremujorin e parë 2010 ka qenë 2267, që vërehet një diferencë në mes tremujorëve për 270 ndërmarrje, shprehur në përqindje vërehet një rënie prej 13.5% krahasuar me tremujorin paraprak.

Aktivitetet ekonomike më të preferuara në tremujorin e dytë të vitit 2010 janë: tregtia me 758 ndërmarrje (37.9%), hotelet dhe restorantet me 247 (12.3%), industria përpunuese 199 (9.9%), ndërtimtaria me 181 (9%), transporti dhe telekomunikacioni me 167 (8.3%), aktivitet tjera shoqërore dhe personale 159 (7.9%), pastaj pasuria e patundshme dhe dhënia me qira me 132 (6.6%) për deri sa aktivitetet tjera përfshijnë pjesën tjetër të mbetur.

Kategoria e numrit të të punësuarve nga 1-4 (të punësuar) përbën rreth 1944 ndërmarrje apo 97.3% të ndërmarrjeve të reja, kategoria me 5-9 me 41 sosh (2.1%), ndërsa kategoritë tjera përfshijnë pjesën tjetër të mbetur apo edhe nuk marrin pjesë fare.


Sa i përket shtrirjes së ndërmarrjeve të reja nëpër komuna në tremujorin e dytë të vitit 2010 mbizotëron Prishtina me 528 sosh (shprehur në përqindje 26.4%), pastaj Prizreni me 194 (9.7%), Gjilani me 173 (8,6%), Ferizaj me 144 (7.2%), Peja dhe Gjakova me nga 111 sosh (me nga 5.5%) si dhe komunat tjera që kanë numër më të vogël, apo përbëjnë me pak se 5% të ndërmarrjeve të reja të riregjistruara gjatë tremujorit të dytë të vitit 2010.

Prej ndërmarrjeve të reja vetëm 1.55 për qind janë kapital i huaj. Gjatë këtij tremujori ndërkaq janë shuar 331 biznese.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 mars 2023

- Zëvendëskryeministri Besnik Bislimi dhe ambasadorin e BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog, nënshkruajnë marrëveshjen financiare ndërmjet Kosovës dhe Bashkimit Evropian për programin vjetor IPA 2022. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)   

-  Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Edukimin në Fëmijërinë e Hershme dhe Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim;  (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës Ndërkombëtare e Parasë, Shoqata e Bankave të Kosovës viziton shkollën fillore “Naim Frashëri” në Vushtrri. (Shkolla “Naim Frashëri” në Vushtrri, ora 10:00)

- Kryetari i AAK-së, Ramush Haradinaj, bën homazhe në Kompleksin Memorial “Dëshmorët e Kombit” në Gllogjan. (Fshati Gllogjan, ora 11:00)

- Mbahet manifestimi qendror në shënim të 25-vjetorit të Epopesë së Dukagjinit dhe 24-vjetorit të ndërhyrjes së NATO-s. Merr pjesë dhe kryetari i AAK-së, Ramush Haradinaj. (Gllogjan, ora 12:00)

- Pas qëndrimit 3 ditor në protestë punëtorët teknik të 10 shkollave të komunës së Prishtinës takohe me kryetarin të Shoqatave Sindikale për veprimet e mëtutjeshme sindikale. (Selia e Federatës se Pavarur e Sektorit Privat të Kosovës, ora 12:30)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere diskuton rreth situatës në Trustin Pensional ku të ftuar janë guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti; Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca; ministri i Financave, Hekuran Murati dhe drejtori menaxhues i Trustit, Adrian Zalli. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora  13:30)

- PSD do të mbajë konferencë për media ku do të flas kryetari i PSD-së, Dardan Molliqaj, rreth protestës të së shtunës. (Zyrët qendrore të PSD-së, ora 15:00)

- Për nder të 24 marsit, Ditës së Bombardimeve ndaj forcave serbe, Rrjeti i OJQ-ve "AVONET" organizon "Kafen e Miqësisë dhe Falenderimeve". (Lokali “Mom Ami” në “The Village&Shopping&Fun” Ferizaj, ora 19:30)