22 Shkurt 2024

Qeveria gjermane miraton taksë për bankat

Berlin, 1 prill - Qeveria gjermane miratoi vënien e një kontributi të detyrueshëm për bankat si masë për parandalimin e krizave të ardhshme financiare.

Kabineti miratoi linjat themelore për rregulla më të ashpra për tregun financiar. Projektligji megjithatë nuk është hartuar ende.

Kontributi i detyrueshëm prej 1 deri 1,2 miliardë eurosh në vit do të derdhet nga të gjitha institutet e kredisë në një fond të ri stabiliteti.

Gjithashtu planifikohen edhe instrumente të reja për ristrukturimin, ose në rast nevoje shpërbërjen e bankave të mëdha të falimentuara.

Lidhur me këto masa ministri gjerman i Financave Wolfgang Schäuble u shpreh sot për gazetarët:

\"Në këtë kuadër duhet të kemi kujdes që të mos rrezikohet, apo cënohet aftësia e sektorit bankar për të çuar përpara ekonominë dhe ristrukturimin ekonomik.\"

Kontributi i detyrueshëm mbi bankat u kritikua ashpër nga opozita në parlament.

Ky kontribut është një \"mashtrim\", pasi volumi prej deri 1,2 miliardë eurosh është krejt i pamjaftueshëm, tha zv/kryetari i grupit parlamentar të SDP-së, Joachim Poß, në një intervistë në televizion.

Edhe të gjelbrit e cilësuan kontributin mbi bankat një \"taktikë elektorale\". Në mbledhjen e kabinetit mori pjesë edhe ministrja franceze e Ekonomisë Christine Lagarde.

Gjermania dhe Franca synojnë të hartojnë një model të përbashkët për rregullimin e tregjeve financiare. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)