22 Mars 2023

Maqedonia dhe Kosova kanë shkallën më të lartë të papunësisë

Prishtinë, 24 maj - Maqedonia dhe Kosova kanë shkallën më të lartë të papunësisë në Europë, ndërsa me 33 për qind të të papunëve, Maqedonia është nga vendet që kryeson listën në këtë drejtim, përsa i përket Ballkanit, e renditur pas Kosovës e cila e ka shkallën e papunësisë mbi 40 për qind.

Rezultate të tilla janë bërë të ditura nga të dhënat e analizave dhe sondazheve të zhvilluara nga revista me karakter ekonomik, revista kroate "Banka", e cila informon se për nga papunësia pas Maqedonisë me 33 për qind të papunëve, janë klasifikuar Bosnja me 23, 4 për qind, Kroacia me 15 për qind, dhe Mali i Zi me 14,7 për qind të papunëve.

Sipas kësaj reviste, Maqedonia është një nga vendet e rajonit me paga më të ulëta, duke qëndruar para Kosovës dhe Serbisë, ku gjithashtu janë rrogat më të ulëta. Shkalla mesatare e papunësisë në vendet e Bashkimit Europian është rreth 10 për qind.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” organizon ditën e dytë të konferencës se dytë Nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Fakulteti Filozofik i Universitetit të Prishtinës, ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovës në bashkëpunim me Iniciativën Kosovare për Stabilitet organizojnë panel diskutimi me temë “Formalizimi i punësimit”. (Biblioteka Kombëtare, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizon takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. (Hotel Garden, ora 10:00)

- Ideatorët e platformës "Liria ka emër", Eliza Hoxha dhe Ismail Tasholli, do të vizitojnë Organizatat e dala nga lufta të UÇK-së. (Zyrat e Organizatave të dala nga lufta të UÇK-së, ora 11:00)

- Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, dhe ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, vizitojnë Klinikën e Gjinekologjisë në QKUK, ku planifikohet të fillojnë shërbimet për Fertilizim të Asistuar Mjekësor (FAM) në shërbimin publik. (Klinika Gjinekologjike në QKUK, ora 11:00)

- Myftiu i Kosovës, Naim Tërnava, jep mesazhin me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit. (Selia e BIK-ut, ora 11:00)

 - Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Në shënimin e Javës Ndërkombëtare e Parasë, Shoqata e Bankave të Kosovës zhvillon një vizitë në shkollën "Thimi Mitko" në Gjilan. (Gjilan, ora 13:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës në bashkëpunim me Transparency International organizon tryezën e diskutimit “Buxhetimi gjinor në kuadër të partive politike në Kosovë”, një diskutim i përbashkët mes kryetareve të forumeve të grave të partive kryesore në vend, trupave menaxhuese zgjedhore, shoqërisë civile dhe korit diplomatik në vend. (Hotel Sirius, ora 14:00)