26 Mars 2023

Zbatimi i liberalizimit të vizave për Kosovën do të nis me 1 dhejtor 2023

Bruksel, 12 nëntor - Presidenca çeke e Bashkimit Evropian ka hartuar një vendim të ri për liberalizimin e vizave për Kosovën, ku thuhet se nisja e zbatimit të liberalizimit të vizave do të ndodhë në të njëjtën kohë me atë të sistemit ETIAS, por jo më vonë se 1 dhjetori i vitit 2023.

“Përjashtimi nga kërkesa për vizë do të zbatohet vetëm nga data e fillimit të funksionimit të Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS) dhe në çdo rast jo më vonë se mÑ‘ 1 dhjetor 2023.”, thuhet nÑ‘ draftin mÑ‘ tÑ‘ ri.

Ky propozim është një kompromis mes kërkesës së Francës që hyrja në fuqi të lidhet me funksionalizimin e Sistemit Evropian të Informimit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS), edhe pse shumica e shteteve anëtare kanë kërkuar që këto dy tema të mos lidhen, ose së paku të ketë një datë të prerë se kur qytetarët e Kosovës do të mund të udhëtojnë pa viza në zonën Shengen.

Sipas diplomatëve të BE-së kjo do të thotë se liberalizimi mund të nisë më 1 nëntor 2023, në rast se në atë datë nis edhe funksionimi i ETIAS-it. Por, nëse ky sistem nuk do të jetë i gatshëm apo nuk do të nisë që të zbatohet, atëherë liberalizimi i vizave gjithsesi do të nisë më së voni më 1 dhjetor të vitit 2023.

Shtryerja pÑ‘r njÑ‘ muaj nga burimet diplomatike shpjegohet me faktin se 1 nÑ‘ntori nÑ‘ agjendÑ‘n e BE-sÑ‘ akoma qëndron si afat i mundshÑ‘m kur ETIAS duhet tÑ‘ jetÑ‘ plotÑ‘sisht funksional dhe me kÑ‘tÑ‘ rast edhe hyn nÑ‘ fuqi liberalizimi i vizave.

NÑ‘ rast tÑ‘ shtyerjes sÑ‘ sÑ‘rishme tÑ‘ ETIAS-it, atherÑ‘ lejohet qÑ‘ kosovarÑ‘t tÑ‘ lÑ‘vizin lirshÑ‘m mÑ‘ sÑ‘ voni mÑ‘ 1 dhjetor nÑ‘ mÑ‘nyrÑ‘ qÑ‘ çÑ‘shtjet eventuale teknike nÑ‘ nivel evropian tÑ‘ mos cÑ‘nojnÑ‘ lÑ‘vizjen e lirÑ‘ pÑ‘r shtetasit Kosovar.

NÑ‘se teksti miratohet mÑ‘ 16 nÑ‘tor, i njëjti kalon fillimisht tek ambasadorët e shteteve anëtare e mÑ‘ pas nisÑ‘ i iashtuquajturi trialog, ku pÑ‘rfshihen tÑ‘ gjitha instituionet evropiane, Komsiioni Evropoian, Parlamenti evropian si dhe Keshilli i ministrave tÑ‘ BE-sÑ‘.

Parlamenti Evropian dhe ministrat duhet sÑ‘rish tÑ‘ votojnë pÑ‘r liberalizim.

Parlamenti Evropian me vite ka qenÑ‘ nÑ‘ favor tÑ‘ liberalizimit, ndÑ‘rsa nÑ‘ KÑ‘shill tÑ‘ BE-sÑ‘ votimi bÑ‘het me shumicë tÑ‘ kualifikuar qÑ‘ nënkupton votÑ‘n e 55 pÑ‘r qind tÑ‘ shteteve e tÑ‘ cilat reflektojnÑ‘ 66 pÑ‘r qind tÑ‘ popullatÑ‘s sÑ‘ pÑ‘rgjitghshme tÑ‘ Bashkimit Evropian.

Presidenca çeke Akoma Ñ‘shtÑ‘ optimiste se tÑ‘ gjitha procedurat legjislative mund tÑ‘ pÑ‘rfundojnÑ‘ deri nÑ‘ fund tÑ‘ kÑ‘tij viti.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 mars 2023

- Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë lapidarit të "Betejës së Semetishtit". (Semetisht, ora 10:00)

 - Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë pllakës Përkujtimore në Peqan. (Peqan, ora 10:30)

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë takohet me Ambasadorin e Suedisë në Kosovë, Jonas Westerlund. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 11:00)  

- Në kuadër të edicionit të 13-të, Java e Frankofonisë përurohet hapësira Franceze 'Metro Station Quatre - Septempre'. (Universiteti Ukshin Hoti në Prizren, ora 11:00)

- Udhëheqës të Komunës së Suharekës bejnë homazhe pranë Kompleksin Memorial të Dëshmorëve në Suharekë. (Suharekë, ora 11:00)

- Nën patronatin e kryetarit të Komunës së Suharekës, Bali Muharremaj promovohet libri me titull "Simbol Çlirimtari" kushtuar Heroit të Kombit Milazim Kiqina. (Shtëpia e Fellbahut në Suharekë, ora 12:00)

- Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Fehmi Mehmeti mban konferencë për media. (Ndërtesa e BQK-së, ora 15:00)