22 Shkurt 2024

Numri i armëve bërthamore në botë po rritet gradualisht

New York, 13 prill - Është vërejtur se numri i kokave bërthamore në arsenalet e vendeve me armë bërthamore po rritet gradualisht.

Raporti, i publikuar nga Organizata për Monitorim dhe Ndalim të Armëve Bërthamore dhe Iniciativa Ndërkombëtare për Heqjen e Armëve Bërthamore (ICAN), ndau të dhëna të përditësuara globale mbi prodhimin dhe ruajtjen e armëve bërthamore.

Sipas raportit, deri në fillim të vitit 2022, numri i kokave të armëve bërthamore në rezervat e 9 vendeve që kanë armë bërthamore arriti në 12.705.

Bëhet e ditur se 9.440 prej kokave bërthamore janë të përdorshme në nëndetëset, anijet luftarake dhe raketat, ndërsa 3.265 presin të shkatërroheshin në Rusi, Britaninë e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Numri i përgjithshëm i kokave të armëve të disponueshme në stoqe raportohet të jetë rreth 138.000 bomba bërthamore.

Stoqet globale kanë parë rritjen e numrit të kokave të armëve bërthamore nga viti 2017, me Kinën, Indinë, Korenë e Veriut dhe Pakistan duke rritur arsenalet e tyre bërthamore në vitin 2021.

Potenciali për një rritje të aftësisë bërthamore të Britanisë është vërejtur vitet e fundit, ndërkohë që Rusia ka parë gjithashtu përhapjen e kokave të armëve bërthamore të disponueshme në arsenalet e saj.

Prodhimi bërthamor i SHBA-së u rrit pak në vitin 2019, por ra në 2020 dhe 2021.

Numri i arsenaleve bërthamore të Francës dhe Izraelit nuk ka ndryshuar vitet e fundit.

Raporti argumentoi se që nga viti 2021, pjesëmarrja në Konventën për Ndalimin e Armëve Bërthamore është rritur në vitin 2021, por shtetet që prodhojnë armë bërthamore nuk e respektojnë atë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)