29 Mars 2023

Kosova mirëpret draft-rezoultën e përgatitur nga vendet e BE-së

Prishtinë, 9 shtator - Qeveria e Republikës së Kosovës  mirëpret draft-rezoultën e re të përgatitur nga 27 vendet anëtare të BE-së dhe e mbeshtetur nga SHBA-të, e cila do të prezantohet për miratim në Asamblenë e Përgjithshme të Kombëve të Bashkuara.

Draft-rezoluta e re e përkrahur nga të gjitha vendet anëtare të BE-së dhe e mbeshtetur edhe nga SHBA-të është në përputhje të plotë me realitetin e krijuar në Kosovë dhe në rajon.

Kjo draft rezolutë merr në konsideratë mendimin këshilldhënës të GJND-së, e cila ka konkluduar qartë se shpallja e pavarësisë së Kosovës është në përputhje të plotë me të drejtën ndërkombëtare.

Për më tepër, draft-rezoluta e re hedh poshtë çdo mundësi për negociata për statusin politik të Kosovës dhe bën ftesë për bashkëpunim ndërmjet palëve me qëllim të forcimit të paqes dhe stabilitetit në rajon dhe hap perspektivën e integrimeve euro-atlanike.

Qeveria e Republikës së Kosovës është e kënaqur që draft-rezoluta e përgatitur nga Serbia është tërhequr nga diskutimi dhe mirëpret vendimin e Serbisë për të pranuar draft-rezolutën e re të përgatitur nga BE-ja dhe SHBA-të.

Qeveria e Republikës së Kosovës gjithmonë ka afrimuar gatishmërinë e saj për të bashkëpunuar edhe me Serbinë, si dy shtete të pavarura për çështje të interesit ndërshtetror në kuadër të përspektives euro-atalntike.

Mirëpo, Qeveria e Republikës së Kosovës kurrë nuk do të diskutojë me Serbinë çështje të cilat kanë të bëjnë me sovranitetin dhe tërësinë territoriale të vendit tonë, si dhe çështjet e rregullimit të brendshëm kushtetues.

Në këtë aspekt, Qeveria e Republikës së Kosovës shpreh keqardhje për deklaratën e bërë publike nga Qeveria e Serbisë, e cila në menyrë dëshpëruese përpiqet të krijojë keqinterpretime dhe pritje false lidhur me përmbajtjen e draft-rezolutës së re të përpiluar nga BE-ja dhe SHBA-ja.

Qeveria e Republikës së Kosovës do të vazhdojë të afrimojë politikën e saj të fqinjësisë së mirë me të gjitha shtetet e rajonit, e bindur se perspektiva e përbashkët e shteteve të Ballkanit Perendimor është integrimi në BE dhe NATO.

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 mars 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorit. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Kuvendi, salla N302, ora 10:00)

- Qendra e Kosovës për Eksport organizon ngjarjen “Rritja e eksportit përmes platformës KoEx”. (Hotel Sirius, ora  10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive Ekzekutive. (Kuvendi, salla N10, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Prokurorin e Shtetit si dhe ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Kuvendi, salla N303, ora 11:00)

- Promovohet romani “Duke ndjekur fluturat” i autores Hana Hoxha, i cili ka si fabulë edukimin e nxënësve/fëmijëve për rolin e policisë në sigurinë e tyre. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Bëhet inaugurimi i punëtorisë së Floktarisë në Qendrën e Kompetencës “Shtjefën Gjeçovi”, e cila do të shërbejë për zbatimin e mësimit dual ku merr pjesë edhe ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci. (Shtjefën Gjeçovi në Prishtinë, ora 13:00)