26 Mars 2023

Instituti “Pjetër Budi” me dy iniciativa në Diten e Turizmit

Prishtinë, 22 prill – Instituti për Studime “Pjetër Budi” është prezantuar me dy iniciativa të studentëve në panairin Dita e Turizmit në Kosovë 2010, që u mbajt të enjten në Prishtinë.


Iniciativa “Thuaj jo qeseve të plastikës” është ndërmarrë me rastin e Ditës së Tokës, si një kontribut modest për ruajtjen e ambientit në Kosovë.

Me këtë iniciativë, “Pjetër Budi” synon vetëdijesimin e qytetarëve që t’i përdorin sa më pak ose të mos i përdorin fare qeset e plastikës dhe zëvendësimin e tyre me qese të letrës.

Me këtë iniciativë, nëpërmjet nënshkrimeve të qytetarëve, “Pjetër Budi” do të kërkojë nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor që të vendosë një taksë për qese të plastikës, ashtu siç funksionon në disa vende të Evropës. Po ashtu, “Pjetër Budi” do të kërkojë nga ministria procedimin sa më të shpejtë në parlament të ligjit për krijimin e fondit për mbrojtjen e mjedisit, nëpërmjet të cilit parashihet aplikimi i një takse, duke bërë që në mënyrë graduale të sigurohen para për zëvendësimin e qeseve të plastikës me ato të letrës.

Ndërsa iniciativa tjetër për zgjedhjen e lojës tradicionale kombëtare, “Pjetër Budi” dëshiron të kontribuojë sadopak që Kosova të ketë lojën e vet popullore tradicionale kombëtare.

Duke pasur parasysh që lojërat popullore kanë rëndësi edukative dhe relaksuese, si dhe karakterizohen me shpirt garues dhe në anën tjetër duke pasur parasysh që Kosova ka një begati, larushi të madhe të lojërave popullore, “Pjetër Budi” propozimet e qytetarëve do t’ia dorëzojë Ministrisë së Kulturës së Kosovës.

Panairi Dita e Turizmit në Kosovë është organizuar nga KOTAS dhe është mbështetur nga Programi për Ndërmarrje Private në Kosovë i USAID-it.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 mars 2023

- Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, bën homazhe në Krushë të Madhe dhe në Krushë të Vogël. (Krushë e Madhe, ora 8:00)

- Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani bën homazhe në Kompleksin Memorial të dëshmorëve dhe të martirëve në fshatin Krushë e Madhe. (Krushë e Madhe, ora 11:00)

- Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës mban konferencë për media. (Holli i Kuvendit të Republikës së Kosovës, ora 12:00)