31 Mars 2023

OEAK dhe OEK reagojnë ndaj urdhëresës së MTPT-së

Prishtinë, 21 korrik - Pas nxjerrjes nga ana e Ministrisë së Transportit dhe Postë Telekomunikacionit (MTPT) të urdhëresës për ndalimin e përkohshëm të qarkullimit të automjeteve më të rënda se 3.5 tonë, në rrugët magjistrale dhe rajonale të Republikës së Kosovës, Oda Ekonomike Amerikane në Kosovëm (OEAK) dhe Oda Ekonomike e Kosovës (OEK) kërkojnë nga MTPT që të shqyrtojë urdhëresën e nxjerrë më 20.07.2010, për shkak se kjo urdhëresë do të pengojë në masë jashtëzakonisht të madhe afarizmin e ndërmarrjeve të ndryshme në Kosovë.

Duke pasur parasysh që pjesa dërrmuese e ndërmarrjeve të Kosovës shfrytëzojnë vetëm transportin rrugor për bartjen dhe transportimin e mallrave të tyre brenda dhe jashtë Kosovës, atëherë urdhëresa e MTPT-së për ndalimin e qarkullimit të automjeteve më të rënda se 3.5 tonë, praktikisht e paralizon punën e të gjitha ndërmarrjeve në Kosovë, meqë format e tjera të transportit, siç është ai hekurudhor, nuk janë të zhvilluara në atë masë sa për t’i shërbyer ndërmarrjeve Kosovare.

Poashtu, Oda Ekonomike Amerikane dhe Oda Ekonomike e Kosovës vlerësojnë se një ndalesë e tillë do të rëndonte shumë edhe industrinë prodhuese të Kosovës dhe do të ishte në kundërshtim me përpjekjet e gjithëmbarshme të Qeverisë për stimulimin e prodhimit vendor dhe rritjen e eksportit të vendit.

Kufiri i peshës së automjeteve të cilave u ndalohet qarkullimi është jashtëzakonisht i ulët dhe një ndalesë e tillë do të mund të pengonte po ashtu edhe sektorin bujqësor, e veçanërisht tani gjatë stinës së korrje-shirjeve.

Prurja e vendimeve të tilla të prera pa kurrëfarë konsultimesh dhe njoftimesh paraprake është në kundërshtim direkt me përpjekjet e Qeverisë për të bërë Kosovën vend të përshtatshëm për të bërë biznes.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 31 mars 2023 - Me rastin e shënimit të 24 vjetorit të masakrës së Burimit, Komuna e Malishevës organizon akademi përkujtimore. (Salla e Kuvendit të Komunës së Malishevës, ora 11:00)

- Lëvizja FOL organizon konferencë me ç’rast do të prezantohen gjetjet nga monitorimi i publikimit të vendimeve nga gjykatat e Kosovës për vitin 2022, si dhe në bazë të këtyre gjetjeve do të ndahet “Çmimi për Gjykatën më Transparente” - për dedikim të vazhdueshëm në ngritjen e transparencës përmes publikimit të vendimeve gjyqësore. (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Kryetari I Federatës Sindikale te Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi do të mbaj konferencë për shtyp lidhur me protestën dhe grevën e punëtorëve teknik të këtij spitali që veq ka filluar para dy ditësh. (Spitali Isa Grezda në Gjakovë, ora 11:00)

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë diskuton lidhur me kërkesën për zhvillim të diplomacisë parlamentare nga Qendra për Studime Politike dhe Diplomatike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Mbahet manifestimi përkujtimor me rastin e 24-vjetorit të vrasjes dhe masakrimit të 106 civilëve në fshatin Pastasel të komunës së Rahovecit. (Kompleksi i Martirëve, Pastasel, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Malishevës Ekrem Kastrati bën homazhe në varrezat e martirëve në fshatin Dragobil dhe të Kompleksi në vendin e ngjarjes Vrella e Mëhillit. (Fshati Burim, ora 12:00)

- Komuna e Prishtinës përuron hapësirën e dedikuar për sigurinë e nxënësve dhe komunitetin në hapësirat përreth Shkollës Fillore “Elena Gjika”. (Afër shkollës, ora 13:00)

- Komiteti Olimpik i Kosovës organizon Asamblenë e Punës për vitin 2022. (Hotel Emerald, ora 17:00)