08 Dhjetor 2023

Mali i Zi pritet të aplikojë sigurimin për kosovarët

Podgoricë, 28 maj - Pas mbi dy dekadash pritet që nga mesi i qershorit të hiqen polisat e sigurimit ndërmjet Kosovës dhe Malit të Zi.

Lëvizja  nga 15 qershori drejt Malit të Zi bëhet vetëm me TPL Plus apo karton i gjelbër, i cili po ashtu duhet paguar varësisht nga kubikazha e automjeteteve dhe koha e sigurimit vjetor që kanë veturat.

Pra ashtu sikur për Maqedoni edhe për në Malin e zi duhet shkuar me TPL Plus apo kartonin e gjelbër.

Miliona euro u janë shkaktuar shqiptarëve nga Kosova dhe atyre nga Mali zi gjatë vajtje-ardhjeve në Malin e Zi dhe Kosovë, por të cilat shpenzime nuk do të ulen sepse duhet paguar TPL Plus apo kartonin e gjelbër e cila ekziston gjithandetj.

Zëvendëskryeministrja e Kosovës Emilia Regjepi, tha për "Syri.net", se më në fund pas mbi 20 vjetësh qytetarët e Kosovës dhe ata nga Mali i Zi, do të lëvizin andej e këndej  pa pilcë të veçantë sigurimi.

Sipas saj pas arritjes së marrëveshjes pritet që të realizohet nënshkrimi nga 3 deri me 6 qershor dhe të fillon zbatimi i saj nga 15 qershori.

Sipas saj marrëveshje të reja pritet të bëhen edh eme shtete tjera.

Drejtori i Byrosë së Sigurimeve të Kosovës, Sami Mazreku,tha për "Syri.net", se BKS-ja ka autoritetin dhe autorizimin për të nënshkruar marrëveshje bilaterale mbi njohjen e politikave të sigurimit midis dy vendeve, në këtë rast me Malin e Zi, sipas tij kanë mbetur edhe disa çështje teknike, para nënshkrimit të marrëveshjes e cila do të ndodh në javën e parë të qershorit derisa zbatimi pritet të nisë nga 15 qershori.

Edhe drejtori i Byrosë së Siguruesve të Malit të Zi Boris Shaban, ka treguar se kanë komunikuar me kolegët nga BKS, për t’i gjetur mënyrat  alternative e zgjidhjes së  kësaj çështjeje, por ka shumë detaje teknike që duhet të zgjidhen përpara nënshkrimit të një marrëveshjeje të mundshme

/syri.net/

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)