22 Mars 2023

Stagflacioni karakterizon ekonomit Evropiane

Shkruar nga Safet Gërxhaliu

Kriza ekonomike si pasoj e pandemis Covid 19 dhe tani nga efektet negative të luftes Ruso-Ukrainase është në rritje konstante e ne veçanti  në vendet Evropiane.

Inflacioni në rritje, ramja e investimeve , rritja e dollarit perballë Euros janē sfidë e madhe për Europen.

Europa po kalon në një sfid tjetër që eshte më e rrezikshme se inflacioni dhe po kalon në stagflacion.

Stagflacioni është gjendja e një vendi ose zona e bashkimit monetar në të cilën ekonomia është njëkohësisht në një gjendje stagnimi dhe inflacioni.

Termi vjen nga fusha e makroekonomisë, e cila përshkruan një periudhë me inflacion të lartë, ndërkohë që produkti kombëtar bie ose të paktën nuk rritet. Ekonomia atëherë nuk rritet apo bie, shkalla e papunësisë mbetet në të njëjtin nivel, por niveli i çmimeve ende rritet.

Si pasoj e efektetit stagflativ janë edhe paralajmrimet e Bankes Botrore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar për tkurje ekonomike në vendet e UE dhe se do  te jenë të goditura edhe shtetet tjera në mënyr të efektit zingjiror.

Ky fenomen eshtē aktual edhe në Kosovë përkunder proklamimeve institucionale për rritje ekonomike dhe shtimin e numrit  të të  punsuarve.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” organizon ditën e dytë të konferencës se dytë Nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Fakulteti Filozofik i Universitetit të Prishtinës, ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovës në bashkëpunim me Iniciativën Kosovare për Stabilitet organizojnë panel diskutimi me temë “Formalizimi i punësimit”. (Biblioteka Kombëtare, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizon takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. (Hotel Garden, ora 10:00)

- Ideatorët e platformës "Liria ka emër", Eliza Hoxha dhe Ismail Tasholli, do të vizitojnë Organizatat e dala nga lufta të UÇK-së. (Zyrat e Organizatave të dala nga lufta të UÇK-së, ora 11:00)

- Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, dhe ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, vizitojnë Klinikën e Gjinekologjisë në QKUK, ku planifikohet të fillojnë shërbimet për Fertilizim të Asistuar Mjekësor (FAM) në shërbimin publik. (Klinika Gjinekologjike në QKUK, ora 11:00)

- Myftiu i Kosovës, Naim Tërnava, jep mesazhin me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit. (Selia e BIK-ut, ora 11:00)

 - Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Në shënimin e Javës Ndërkombëtare e Parasë, Shoqata e Bankave të Kosovës zhvillon një vizitë në shkollën "Thimi Mitko" në Gjilan. (Gjilan, ora 13:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës në bashkëpunim me Transparency International organizon tryezën e diskutimit “Buxhetimi gjinor në kuadër të partive politike në Kosovë”, një diskutim i përbashkët mes kryetareve të forumeve të grave të partive kryesore në vend, trupave menaxhuese zgjedhore, shoqërisë civile dhe korit diplomatik në vend. (Hotel Sirius, ora 14:00)