20 Mars 2023

Disa fjalë për përmbledhjen “Dashuri e vetmi”, ribotim i autorit Ahmet Pllana

Shkruar nga Nijazi Kastrati  

Këto ditë pata rastin të takoj mikun tim, Ahmet Pllana, me ç’rast më dhuroi librin e tij me poezi, titulluar ”Dashuri e vetmi”.

Tema e dashurisë jo vetëm në letërsin botërore, por edhe në letërsinë shqipe ka një shtrirje mjaft të madhe.

Gadi se çdo poet pak a shumë dhe në mënyra të ndrsyhme i qasen trajtimit të kesaj teme, andaj edhe poeti Ahmet Pllana, jo vetëm që i qaset me mjaft suksese trajtimit të kësaj teme, por këtë edhe na paraqet në dimenzione të ndryshme, duke na paraqitur një lidhje të ngusht mes dashurisë dhe jetës.

Librin autori e kishte nda në pesë kapituj: Pa dashuri s’ka jetë, Vdekje vetmie, Zjarri i dashurisë, Dashuri mirësi dhe  Unaza e dashurisë, ndërsa brenda këtyre pesë kapitujve janë të përfshira gjithsej  73 poezi.

Autori jo rastësisht e ka titulluar edhe librin “Dashuri e vetmi”, sepse sapo ta shfletojmë radhazi, t’i lexojmë dhe analizojmë mirë, atëherë vijmë në përfundim se autori na njeh dhe na dëshmon më për së afërmi me jeten në dashuri dhe jeten pa dashuri e në vetmi.

Ate se çfarë është dashuria, jo si fjalë e thatë, jo si një shprehje e zakonshme, por me at dashuri që burimin e ka në shpirt e buron thellë nga zemra.

Për dashurinë që jep jetë, por edhe jetën ngnjëherë që e bënë skëterrë. Andaj këtu autori na ka dhënë dy dimenzionet e jetës; ate me dashuri dhe pa dashuri.

Në afër tridhjetë poezi autori në mënyra dhe forma të ndryshme, përmes vargjeve vë në pah rëndësinë  e dashurisë në jetë.

    “Zemra e dashurisë
Gurthemel i njerëzisë
Frymëmarrje, aromë parajse
Lum, det i ardhmërisë”
                    ‘Zemra e dashurisë”

Apo në tjetrën “Vetmi pa dashuri”

“Vetmi vetmi, o Zot a ka më zi
Si të gjendet e sinqert një dashuri”

Dashurinë autori na e paraqet edhe si një element i lumturisë, në njëfarë mënyre dashuria është si një katalizator që ndërton dhe rregullon marrdhënjet brenda përbrenda familjes apo edhe të qiftit.

Kështu në dashuri jetuan edhe gjyshërit tanë, në varfëri, por të lumtur e me dashuri:

“ Edhe në kohët e vjetra
Gjyshët e gjyshet tona
Kanë dashuruar vërtetë
15 fëmijë dëshmi në jetë”

Shpesherë autori dashurisë i mveshë dhe epitete të ndryshme, dhe si pasojë dashuria sjell: zjarr, dehje, aromë, divorc, etj.

Autori dashurinë e përshkruan edhe si melhem, bar shërues që shëron plagë:

“E vetmuar vdes dashuria
Ylli i mëngjesit largim i stresit
Ku ka dashuri s’ka vetmi
Aty ka bar shërues, ka lumturi”
                    “ Dashuria shëron”

Dhe e kundërta e kësa:

“ Dy dashuri
Dy tradhti
Njera në fillim
Tjetra në fund
Mjerisht asnjera
Nuk dërgoi askund”

Për mos e zgjatur shumë, autorit i dëshirojmë shëndet e shumë suksese në botimet apo ribotimet tjera, me çka na e pasuron edhe me tutjje fondin e veprave te letersisë sonë me teamtikën e dashurisë dhe të tjera!
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” me përkrahjen e OSBE, KOMF, Terre Des Hommes, SOS Fshatrat e Femijeve, Save the Children, OFAP, UNICEF organizojnë konferencën e dyte nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Melita & Partners mbështet nga USAID Kosovo Compete Activity, SCAAK dhe BERZH organizon konferencën e Kontabilitetit Digjital. (Klan Arena, ora 9:30)

- Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural në bashkëpunim me Organizatën e Kombeve të Bashkuara për Ushqim dhe Bujqësi FAO do të shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Pyjeve me temën "Pyje të shëndetshme për njerëz të shëndetshëm". (Parku i Gërmisë në Prishtinë, ora 11:00)

- Kryesuesi i Bordit të KOSSTI-it, Jeton Mehmeti dhe kryeshefi ekzekutiv, Evatar Zeqiri raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me shqyrtimin e raportit të auditimit të performancës 'Projektet kapitale të operatorit të sistemit, transmisionit dhe tregut të energjisë elektrike të Kosovës'. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Më rastin e 25 vjetorit të "Epopesë së Dukagjinit" organizon Panairin i Librit me moto 'Libri me Pararojë e Kombit'. (Oborri i Komunës së Deçanit, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton kërkesën e Bordit të AKP-së, për auditim të procesit të shitjeve direkte në AKP. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Në kuadër të Javës së Franfonisë përurohet Qendra Frankofone e Punësimit. (Departamenti i Gjuhës Frënge në Universitetin e Prishtinës, ora 11:00)

- Komuna e Deçanit promovon librin 'Komiteti i Deçanit' e autorit Hasan Ukëhaxhaj. (Salla e Kuvendit Komunal në Deçan, ora 12:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti dhe Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli, marrin pjesë në ngjarjen “Kosova Connected”  e cila ka të bejë me shtrirjen e infrastrukturës telekomunikuese brezgjerë në Kosovë. (Shkolla “Rilindja” në fshatin Herticë të Komunës së Podujevës, ora 12:00)

- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Komuna e Deçanit promovon librin 'Fajtori' e autorit Besnik Mustafaj. (Salla e Kuvendit Komunal në Deçan, ora 14:00)

- Panel letrar rreth përkthimit të fundit të veprës Edith Durham nga Jacqueline Dérens, parathënie nga Jean-Arnault Dérens dhe librit 'Përndjekja është profesioni im' nga Eric Emeraux, oficer i lartë dhe ekspert në Tribunalin e Hagës. (Libraria Dukagjini, ora 15:00)

- Nën përkujdesjen e Shoqatave të Dala nga Lufta e UÇK-së - Dega në Drenas përuron librin “Bekimi, luftëtari i bekuar” i autorit Afrim Hysenaj. (Salla e Kulturës në Drenas, ora 17:00)

- Ambasada e Francës organizon hapjen e Javës së Frankofonisë nga ambasadori Olivier Guerot. (Amfiteatri i Bibliotekës Qëndrore Universitare, ora 18:00)

- Java e Frankofonisë do të vazhdojë me spektaklin nga Belgjika 'Fritland' që është një spektakël prekës i një poeti, fëmijë i një emigranti shqiptar në Belgjikë rreth Fritlandit, dyqanit të famshëm belg të patateve të skuqura. (Termokiss, ora 20:30)