04 Tetor 2023

Qeveria ndanë nga 100 euro shtesë për muajin prill për rreth 800 mijë qytetarë

Prishtinë, 12 prill - Kryeministri Kurti dhe Ministri Murati në konferencën e mbajtur sot për shtyp kanë prezantuar masat e reja mbështetëse në kuadër të Pakos së Ringjalljes Ekonomike.

Vlera totale e këtyre masave është mbi 100 milionë euro dhe nga këto masa e kjo shumë do të përfitojnë rreth 800 mijë qytetarë ose praktikisht secila familje e Kosovës.

Në një periudhë ku ekonomitë familjare po përballen me vështirësi, këto masa synojnë zbutjen e barrës financiare të këtyre ditëve duke ofruar mbështetje për pothuajse secilën familje në vend.

Gjatë fjalës së tij në konferencë, Kryeministri Kurti pasi njoftoi lidhur me mbarëvajtjen e deritanishme të Pakos së Ringjalljes Ekonomike, u shpreh se “për asnjë çast nuk u shpërqendruam nga përkushtimi ynë për t’i dalë në krah qytetarëve, e më së shumti atyre që më së shumti kanë në nevojë. Prandaj, sot po prezantojmë masat e reja në kuadër të Pakos, të cilat kanë për qëllim shtimin e mbështetjes ndaj qytetarëve”.

Këto masa mbështetëse përfshijnë: dyfishim të asistencës sociale për muajin prill, 100 euro shtesë për të gjithë pensionmarrësit për muajin prill, 100 euro për 300 mijë punëtorët e sektorit privat, 100 euro për 80 mijë punëtoret e sektorit publik, 100 euro për 80 mijë studentët.

Për shtresat më të cenueshme të shoqërisë, veçse kemi filluar zbatimin e programit për shpërndarjen e mbi 40 mijë pakove ushqimore.

Ndërkaq, do të vazhdojmë mbështetjen për ofrimin e shujtave përmes kuzhinave popullore, tha kryeministri Kurti.

Ministri Murati bëri të ditur se zbatimi i masave mbështetëse do të fillojë nga kjo javë, përkatësisht me ndarjen e shtesave për pensione në fund të kësaj jave.

Sa i përket shtesave të sektorit privat, Ministri Murati theksoi se shumë shpejt Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve do të dalë me njoftim lidhur me procedurën e aplikimit për këto masa.   

Gjithashtu, gjatë konferencës kryeministri bëri të ditur se në mbledhjen e nesërme të Qeverisë do të dërgohet për miratim projektligji, që do t’i hapë rrugë rritjes së pagës minimale në 264 euro bruto apo 250 euro neto, si dhe heqjes së tatimit për 250 euro pagë.

Nga rritja e pagës minimale, do të përfitojnë rreth 100 mijë punëtorë të Kosovës, kurse prej heqjes së shkallës së parë tatimore, do të përfitojnë të gjithë punëtorët.

Ministri Murati u bëri thirrje qytetarëve që të blejnë produkte vendore dhe të kërkojnë kuponët fiskalë për produktet dhe shërbimet e paguara, në mënyrë që të ndihmojnë prodhuesit vendorë dhe t’i kontribuojnë rritjes së mirëqenies.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)