01 Prill 2023

KE shqyrton arritjet dhe sfidat drejt një Kosove moderne

Prishtinë, 4 mars - Dialogu i Procesit të Stabilizim-Asociimit (PSA) midis autoriteteve kosovare dhe Komisionit Evropian vazhdon sot dhe për herë të parë në Bruksel me një mbledhje sektoriale për novacionin, kapitalin njerëzor, politikat sociale dhe shoqërinë e informatës. Pjesëmarrësit po diskutojnë një varg të gjerë të temave prej punësimit dhe politikave makroekonomike e deri te strategjitë e arsimit, promovimit dhe mbrojtjes së trashëgëmisë kulturore, rinisë, financimit të RTK-së dhe përfshirjes së Kosovës në programet hulumtuese evropiane. Komisioni Evropian morri parasysh reformat që po zhvillohen në këta sektorë, megjithatë, duke rikujtuar se zbatimi i kornizave juridike dhe strategjike duhet të mbetet prioritet për Kosovën pasi që është në interes të popullatës së saj. Po ashtu u diskutuan kushtet për Kosovën që të marrë pjesë në programet e BE-së (p.sh. Kulturë, Evropa për Qytetarë), në bazë në konkluzioneve të Këshillit të BE-së në dhjetorin e kaluar.Komisioni Evropian vlerësoi përpjekjet drejt një arsimimi modern por inkurajoi Kosovën që të miratojë legjislacionin bazë përkatës dhe të krijojë kapacitetet për zbatimin e tij në nivelet qendrore dhe komunale. Po ashtu nxiti autoritetet kosovare që t’i bëjnë profesionale dhe efikase shërbimet e punësimit, dhe insistoi për nevojën për të siguruar shpejt financim të qëndrueshëm për transmetuesin e shërbimit publik të Kosovës, RTK-në, e cila është shqetësimi kyç për pavarësinë financiare e redaktuese dhe një elementi kyç i pluralizmit medial në Kosovë. Zbatimi i konkluzioneve dhe rezultateve në të gjitha fushat e diskutura gjatë Dialogut të PSA-së do të jetë kyç për Raportin e Progresit për 2010 i cili do të dalë në vjeshtë. Po ashtu, sfidat e identifikuara  do të pasqyrohen në rishikimin e Partneritetit Evropian. Mbledhja u bashkëkryesua nga Agjencia Kosovare për Koordinim të Zhvillimit dhe Integrim Evropian dhe Drejtorati i Përgjithshëm për Zgjerim i Komisionit Evropian.

 

Autoritetet kosovare shprehën zotimin e tyre për t’u ballafaquar me sfidat e identifikuara për të përmirësuar kapacitetet administrative dhe për të zbatuar rekomandimet e Partneritetit Evropian.

 

Dialogu i PSA-së u fut në përdorim nga Komisioni Evropian në vjeshtë të vitit 2009 si një avancim i Mekanizmit Përcjellës të Procesit të Stabilizim-Asociimit të mëhershëm.

 

Kjo mbledhje sektoriale është e para që organizohet në Bruksel. Mbledhja e mëparshme sektoriale për drejtësinë, lirinë dhe sigurinë u mbajt në Prishtinë në janar 2010

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 prill 2023

- Federata e Pingpongut do të organizoj Kampionatin Individual të Kosovës për U19. (SHMU Tefik Çanga në Ferizaj, ora 10:00)

- Dy ideatorët e platformës “Liria ka emër”, Ismail Tasholli dhe Eliza Hoxha do të mbajnë Konferencë për Media. (Hotel Sirius, ora 13:00)

- Mbahet hapja zyrtare e ekspozites “Some Call Us Balkans” i cili mirëpret 8 artistë të rinjë bashkëkohorë veprat e të cilëve eksplorojnë Ballkanin, mitet dhe konceptet e gabuara për të, përdorimet e hapsirës përtej stereotipeve, vizionimin e ekosistemeve të reja, mënyrat e banimit dhe të të qenurit bashkë mbi një bazë të përbashkët. (Termokiss, ora 16:00)

- Gara e Kompozitorëve të Ballkanit do ta hap edicionin e 3-të me programin e koncerteve. (Atelia e Pallatit të Rinisë dhe Sportit në Prishtinë, ora 20:00)