31 Mars 2023

KE përkrah koordinimin e fondeve të BE-së në Kosovë

Prishtinë, 11 tetor - Qeveria e Kosovës dhe Komisioni Evropian sot kanë lancuar Plaftormën për Menaxhimin e Ndihmës (PMN).

PMN-ja është një sistem online për informatat e ndihmës i cili siguron një vend ku donatorët, qeveria dhe opinioni i gjerë mund të gjejnë informata në lidhje me projektet e financuara nga donatorët që implementohen në Kosovë.

Vizioni i PMN-së është të shërbej si një “vendndalesë” për informatat në lidhje me aktivitetet e financuara nga donatorët, duke bërë më të lehtë identifikimin se “çfarë, si dhe ku bëhen gjërat” dhe duke ulur kostot e mbledhjes së informatave, raportimit dhe koordinimit. 

Kjo platformë do të rrit transparencën dhe do të ndihmoj Ministrinë e Integrimeve Evropiane në menaxhimin, gjurmimin dhe raportimin e rrjedhave të ndihmës, të analizojë trendet, dhe të përmirësoj koordinimin me donatorët dhe ndërmjet donatorëve përmes implementimit të një vegle të bazuar në ueb për menaxhimin e ndihmës.

PMN-ja është e hapur për publikun dhe mundëson shikimin e aktiviteteve të donatorëve, informata në lidhje me financimin, tabelat e të dhënave dhe hartat për vizualizim të lehtë të rrjedhës së ndihmës.

PMN-ja bën gjurmimin e zotimeve dhe disbursimeve në Kosovë, së bashku me detajet e projekteve duke filluar me aktivitetet e vitit 2009.  PMN-ja deri më sot përfshinë 937 milionë euro zotime nga 20 agjenci të donatorëve, duke lidhur aktivitetet me sektorët e OECDL/DAC, prioritetet e Shpenimeve Afatmesme dhe Plani i Veprimit për Partneritet Evropian.

Aplikacioni i PMN-së menaxhohet nga Ministria e Integrimeve Evropiane, ku të dhënat ofrohen çdo tre muaj nga donatorët.  Në dispozicion të donatorëve janë vënë raporte të kostumizuara dhe Ministria do të publikoj raporte tremujore dhe vjetore të ndihmës duke përdorë informatat që gjenden në platformë. 

Deri në fund të vitit 2010, të gjitha ministritë do të trajnohen për shfrytëzimin e PMN-së për t’i mundësuar të shikojnë dhe të menaxhojnë projektet dhe për të koordinuar më mirë me ministritë tjera dhe donatorët.

Implementimi dy vjeçar, futja në përdorim dhe përforcimi i PMN-së është përkrahur nga Komisioni Evropian dhe është implementuar nga “Development Gateway International”.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 31 mars 2023 - Me rastin e shënimit të 24 vjetorit të masakrës së Burimit, Komuna e Malishevës organizon akademi përkujtimore. (Salla e Kuvendit të Komunës së Malishevës, ora 11:00)

- Lëvizja FOL organizon konferencë me ç’rast do të prezantohen gjetjet nga monitorimi i publikimit të vendimeve nga gjykatat e Kosovës për vitin 2022, si dhe në bazë të këtyre gjetjeve do të ndahet “Çmimi për Gjykatën më Transparente” - për dedikim të vazhdueshëm në ngritjen e transparencës përmes publikimit të vendimeve gjyqësore. (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Kryetari I Federatës Sindikale te Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi do të mbaj konferencë për shtyp lidhur me protestën dhe grevën e punëtorëve teknik të këtij spitali që veq ka filluar para dy ditësh. (Spitali Isa Grezda në Gjakovë, ora 11:00)

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë diskuton lidhur me kërkesën për zhvillim të diplomacisë parlamentare nga Qendra për Studime Politike dhe Diplomatike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Mbahet manifestimi përkujtimor me rastin e 24-vjetorit të vrasjes dhe masakrimit të 106 civilëve në fshatin Pastasel të komunës së Rahovecit. (Kompleksi i Martirëve, Pastasel, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Malishevës Ekrem Kastrati bën homazhe në varrezat e martirëve në fshatin Dragobil dhe të Kompleksi në vendin e ngjarjes Vrella e Mëhillit. (Fshati Burim, ora 12:00)

- Komuna e Prishtinës përuron hapësirën e dedikuar për sigurinë e nxënësve dhe komunitetin në hapësirat përreth Shkollës Fillore “Elena Gjika”. (Afër shkollës, ora 13:00)

- Komiteti Olimpik i Kosovës organizon Asamblenë e Punës për vitin 2022. (Hotel Emerald, ora 17:00)