29 Mars 2023

BQE rrit normën e interesit në nivelin më të lartë

Frankfurt, 27 tetor - Banka Qendrore Evropiane rriti sot normat e interesit me 75 pikë bazë, që është rritja e tretë e madhe radhazi, duke e çuar koston e huamarrjes në nivelin më të lartë në më shumë se një dekadë, për t'u përballur me inflacionin rekord të eurozonës.

“Inflacioni mbetet shumë i lartë dhe do të qëndrojë mbi objektivin për një periudhë të gjatë”, thuhet në deklaratën e bankës.

Në shtator, inflacioni i zonës së euros arriti në 9,9 për qind, ndërsa rritja e çmimeve të energjisë dhe ushqimeve, pengesat në furnizim dhe rimëkëmbja e kërkesës pas pandemisë shkaktuan presione ndaj çmimeve.

“Norma e interesit për operacionet kryesore të rifinancimit dhe normat e interesit për kredinë margjinale dhe atë të depozitave do të rriten përkatësisht në 2,00 për qind, 2,25 për qind dhe 1,50 për qind, që nga 2 nëntori 2022”, thuhet në njoftim.

Banka gjithashtu njoftoi se po ndryshon kushtet dhe dispozitat e operacioneve të saj të synuara të rifinancimit afatgjatë, ose TLTRO - një instrument që u mundëson bankave evropiane kushte tërheqëse huamarrjeje, që është themeluar për nxitjen e kreditimit për ekonominë reale.

"Këshilli Drejtues ... vendosi të rregullojë normat e interesit të zbatueshme për TLTRO III nga 23 nëntori 2022 dhe t'u ofrojë bankave data shtesë vullnetare të ripagimit të parakohshëm", tha BQE.

“Me qëllim të harmonizimit të kompensimit të rezervave minimale që mbajnë institucionet e kreditit me Eurosistemin të përshtatura më mirë me kushtet e tregut të parasë, Këshilli Drejtues vendosi të përcaktojë kompensimin e rezervave minimale me normën e BQE-së për lehtësirat e depozitave”, tha banka. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 mars 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për mbrojtjen e konsumatorit. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë diskuton rreth çështjeve vijuese nga fushëveprimi i Komisionit. (Kuvendi, salla N302, ora 10:00)

- Qendra e Kosovës për Eksport organizon ngjarjen “Rritja e eksportit përmes platformës KoEx”. (Hotel Sirius, ora  10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive Ekzekutive. (Kuvendi, salla N10, ora 11:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Prokurorin e Shtetit si dhe ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për trajtimin e ndërtimeve pa leje. (Kuvendi, salla N303, ora 11:00)

- Promovohet romani “Duke ndjekur fluturat” i autores Hana Hoxha, i cili ka si fabulë edukimin e nxënësve/fëmijëve për rolin e policisë në sigurinë e tyre. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Bëhet inaugurimi i punëtorisë së Floktarisë në Qendrën e Kompetencës “Shtjefën Gjeçovi”, e cila do të shërbejë për zbatimin e mësimit dual ku merr pjesë edhe ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci. (Shtjefën Gjeçovi në Prishtinë, ora 13:00)