05 Dhjetor 2023

BE ofron shtëpi për familjet e zhvendosura dhe socialisht të cenueshme

Prishtinë, 29 shtator – Ndërtimi i dy ndërtesave të reja të banimit të financuara nga BE-ja për 34 familje që kanë jetuar në qendrën kolektive të Padalishtes në komunën e Graçanicës për më shumë se 20 vjet, ka hyrë në fazën e dytë ku familjet pritet të shpërngulen në shtator të vitit 2023.

Përveç ndërtimit aktual të dy ndërtesave të reja në fshatin Suhadoll, projekti i BE-së për sigurimin e strehimit për familjet e zhvendosura dhe socialisht të cenueshme në Graçanicë ka përfunduar tashmë rinovimin e 22 apartamenteve në vlerë prej 2.5 milionë euro, dhe për këtë arsye do të përmirësohen jetët e 56 familjeve.

“Pas një jete kaq të gjatë në kushte shumë të vështira, 34 familje që banojnë në qendrën kolektive në Graçanicë më në fund do të kenë shtëpi”, tha ambasadori i BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog.

“Jam krenar që BE-ja është në gjendje të ndihmojë dhe shpresoj që autoritetet lokale do të vazhdojnë të kujdesen për nevojat e tjera të kësaj popullate të cenueshme”. 

Këshilli Danez për Refugjatët po zbaton këtë projekt të financuar nga BE-ja. Sipas Drejtoreshës së Këshillit Danez për Refugjatë në Kosovë, Kristen Stec, punimet e ndërtimit kanë filluar në korrik të vitit 2022 dhe përfundimi është planifikuar në gusht 2023.

“Përveç dy ndërtesave, punimet përfshijnë edhe ndërtimin e zonave rekreative dhe një qendre komunitare me hapësirë ​​mësimi dhe lojërash për fëmijët, një kafene dhe hapësirë ​​për bizneset e vogla vendase, si dhe përmirësimin e infrastrukturës lokale,” ka shtuar ajo.

Projekti zbatohet në bashkëpunim me Ministrinë e Kosovës për Komunitete dhe Kthim, e cila po kontribuon me 100,000 euro shtesë për punimet e ndërtimit dhe Komunën e Graçanicës.

“Ky projekt kontribuon shumë në misionin e bashkisë sonë për të përmirësuar kushtet e jetesës dhe socio-ekonomike për personat e pafavorizuar dhe të zhvendosur dhe do t'i japë një shtysë komunitetit të Suhadollit. Dëshiroj të falënderoj sinqerisht Bashkimin Evropian dhe Ministrinë për Komunitete dhe Kthim për financimin e këtij projekti dhe Këshillin Danez për Refugjatë për zbatimin e tij”, tha kryetarja e Graçanicës, Ljiljana Šubarić.

Nga viti 2002 e tutje, BE-ja në Kosovë ka investuar më shumë se 77 milionë euro për të mbështetur proceset e kthimit, riintegrimit dhe në përmirësimin e jetesës së komuniteteve jo-shumicë. Më konkretisht, nga viti 2016 deri në vitin 2022, BE-ja investoi EUR 6 milionë në ndërtimin e banesave sociale për të siguruar strehim për personat e zhvendosur që jetojnë në qendrat kolektive në komunat e Shtërpcës dhe Graçanicës.


 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 gusht 2023

 - Partia Demokratike e Kosovës, mban konferencë për media. (Selia Qendrore e PDK-së, ora 11:00)

 

 - Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizon shfaqjen e filmave “I Pabesi” dhe “Heshtja Vret”. (Kino “Armata”, ora 20:00)