29 Maj 2023

BB lëshoi në përdorim Strategjin e Përkohshme për Kosovën

Uashington, 20 shkurt 2010 - Banka Botërore lëshoi në perdorim Strategjin e Përkohshme (ISN) të Grupit të Bankës Botërore për Kosovën. ISN është një dokument kryesor që përcakton kornizën e bashkëpunimit në mes Grupit të Bankës Botërore dhe Qeverisë së Kosovës, dhe përshkruan operacionet e planifikuara të bankës në vend - kreditimit, puna analitike, si dhe asistencë teknike.
ISN për Kosovën mbulon periudhën 2010-2011 dhe parashikon financimin e Bankës Botërore prej rreth $ 87.5 milion, me financimin e mundshëm shtesë nga Korporata Financiare Ndërkombëtare, Sektori private i Bankës Botërore për kredi rreth 20 milionë dollarë. Përveç kësaj, aspektet kryesore të strategjisë do të financohen nga grante nga partnerë të tjerë bilateral dhe multilateral të jashtëm, që arrin në mbi $ 195 milion.

"Nxitja e punësimit të qëndrueshëm, prodhuese, dhe rritje përfshirëse,", tha Jane Armitage, Drejtoresha rajonale e Bankës Botërore për Evropën Jug-Lindore, "është me rëndesi për një vend që po lulëzon, vendin e ri, shumë-etnike me papunësi të lartë dhe mund të shkojë një rrugë e gjatë drejt reduktimit të rrymave brenda një shoqërise që rrjedhi nga konfliktet etnike të viteve 1990 dhe e tutje."

Kjo ISN është e para që do të zhvillohet pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës në shkurt 2008 dhe anëtarësimin e saj në Grupin e Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) në qershor 2009. Programi do të ndihmojë konsolidimin e ndërrimit nga rindërtimi pas konfliktit drejt zhvillimit afatëgjatë ekonomik.

Duke marrë parasysh postkonfliktin e Kosovës dhe sfidat e zhvillimit, përvoja Grupit të Bankes në Kosovë dhe aktivitetet e partnerë të tjerë të jashtëm, përiudha 2010-2011 e kësaj strategjie propozon një program selektiv dhe që synon mbështetje përqendrohet në:

a) Në përshpejtimin e rritjes me bazë të gjerë që gjeneronë punësim të qëndrushem

b) Mbështetjen e kohezionit social përmes reformës së qeverisjes dhe institucione transparente gjithëpërfshirëse.

Fokusi strategjik ISN në rritje ekonomike më bazë të gjerë dhe qeverisje buron nga orientimet kryesore dhe prioritetet politike të Qeverisë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 29 maj 2023

- Deputetja e Parlamentit Evropian dhe Raportuesja e Përhershme për Kosovën Viola Von Cramon - Taubadel do të mbajë një konferencë për shtyp. (Shtëpia e Evropës në Prishtinë përballë Zyrës së BE-së, ora 11:30)
 
- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që përcaktojnë shumën e beneficionit në lartësi të pagës minimale, procedurat e caktimit të pagës minimale dhe shkallët tatimore në të ardhurat personale vjetore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 13:30)

- Koncerti i radhës, bashkëpunim i Chopin PianoFEST Prishtina me Filharmonine e Kosovës, sjell në skenë 2 artistë të shquar  nga Mbreteria e Bashkuar Peter Donohoe, doajenin e pianos dhe dirigjentin Robert Guy, për të performuar së bashku me Filharmoninë e Kosovës Koncertin nr.3 të S. Rachmaninof, me rastin e 150 vjetorit të këtij kompozitori gjenial të epokës së romantizmit. (KlanArena, ora 20:00)