22 Mars 2023

Çurkin: Besoj në negociatat e reja mbi statusin e Kosovës

Moskë, 16 korrik - Përfaqësuesi i përhershëm i Rusisë në Këshillin e Sigurimit, Vitalij Çurkin, ka thënë se vetëm me dialogun e ri mund të arrihen zgjidhje afatgjata, duke shtuar se Rusia kundërshton fuqimisht pavarësinë e Kosovës.

Në një intervistë ekskluzive për gazetën “Veçernje novosti” të Beogradit, Çurkin u shpreh se Rusia mbështet rifillimin e negociatave mes udhëheqësve serbë dhe atyre shqiptarë, duke theksuar se beson sinqerisht se ato do të vazhdojnë.

”Konsideroj se është me rëndësi që ëshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara ta kontrollojë situatën. Duhet gjetur një zgjidhje afatgjatë dhe shpresoj se Prishtina do t’i përgjigjet pozitivisht ftesës së udhëheqjes së Serbisë për rinisjen e negociatave serbo-shqiptare mbi zgjidhjen e statusit të Kosovës”, thotë Çurkin.

Sipas tij, kjo është e vetmja gjë e logjikshme dhe me anë të kësaj rruge mund të arrihet zgjidhja afatgjate e cila do t''i kënaqte të dy palët. Sa i përket Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, Çurkin thotë se duhet pritur, sepse nga parashikimet s’mund të thuhet asgjë me siguri.

Ai ka rikujtuar se Rusia e ka mbështetur Serbinë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së “kur me të drejtë ka këmbëngulur që gjykata të interpretojë sa është në harmoni, respektivisht në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare vendimi i shqiptarëve që në mënyrë arbitrare ta shpallin pavarësinë e shtetit”.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 mars 2023

- Asociacioni i Qendrave për Punë Sociale dhe Departamenti Punë Sociale, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” organizon ditën e dytë të konferencës se dytë Nacionale për shënimin e Ditës Botërore të Punës Sociale. (Fakulteti Filozofik i Universitetit të Prishtinës, ora 9:30)

- Administrata Tatimore e Kosovës në bashkëpunim me Iniciativën Kosovare për Stabilitet organizojnë panel diskutimi me temë “Formalizimi i punësimit”. (Biblioteka Kombëtare, ora 10:00)

- Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës organizon takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. (Hotel Garden, ora 10:00)

- Ideatorët e platformës "Liria ka emër", Eliza Hoxha dhe Ismail Tasholli, do të vizitojnë Organizatat e dala nga lufta të UÇK-së. (Zyrat e Organizatave të dala nga lufta të UÇK-së, ora 11:00)

- Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, dhe ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, vizitojnë Klinikën e Gjinekologjisë në QKUK, ku planifikohet të fillojnë shërbimet për Fertilizim të Asistuar Mjekësor (FAM) në shërbimin publik. (Klinika Gjinekologjike në QKUK, ora 11:00)

- Myftiu i Kosovës, Naim Tërnava, jep mesazhin me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit. (Selia e BIK-ut, ora 11:00)

 - Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Në shënimin e Javës Ndërkombëtare e Parasë, Shoqata e Bankave të Kosovës zhvillon një vizitë në shkollën "Thimi Mitko" në Gjilan. (Gjilan, ora 13:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës në bashkëpunim me Transparency International organizon tryezën e diskutimit “Buxhetimi gjinor në kuadër të partive politike në Kosovë”, një diskutim i përbashkët mes kryetareve të forumeve të grave të partive kryesore në vend, trupave menaxhuese zgjedhore, shoqërisë civile dhe korit diplomatik në vend. (Hotel Sirius, ora 14:00)